Elke persoon wordt ooit in zijn of haar leven slachtoffer van een inbraak. De meesten gaan pas over tot actie nadat ze effectief slachtoffer zijn geworden van een inbraak en dus al aanzienlijke verliezen geleden hebben. Ontdek of jij nood hebt aan een alarmsysteem of bekijk onze checklist en ondervind welke tips jij nog kan toepassen!

Ontdek onze handige checklist!

 

  • Heb je een alleenstaand huis?
  • Ligt jouw huis bij een oprit van een autostrade?
  • Is je deur niet zichtbaar van op de openbare weg?

Is het antwoord op één of meerdere van deze vragen “ja”? Dan kunnen we stellen dat jouw huis aantrekkelijk is voor inbrekers. Inbrekers zijn kieskeurig en onderzoeken op voorhand vaak welk huis op welk tijdstip hun beste prooi zal vormen.

Een inbraak heeft heel wat gevolgen.

  • Materiële schade aan de woning en inboedel
  • Kosten lopen hoog op
  • Vaak kampen bewoners nadien met ernstige trauma’s

Voorkomen is beter dan genezen. Ontdek hoe inbrekers de aantrekkelijkste woningen uitkiezen!

Hoe zit het met jouw deuren?

deur-1De zichtbaarheid van de deur op de openbare weg is een belangrijke factor. Verbergt hoge beplanting jouw deur? Dan hebben dieven geen last van pottenkijkers en hebben ze langer de tijd om ongestoord in te breken.

Zichtbare sloten plaatsen schrikt ook af. Als langs de buitenkant te zien dat er meerdere of robuuste sloten geplaatst zijn op de deuren, kan dit inbrekers afschrikken omdat dit het proces van inbraak zal vermoeilijken. Alarmstickers of stickers die aantonen dat er een (waak)hond aanwezig is hebben hetzelfde effect.

Is jouw achterdeur toegankelijk? 22% van de inbraken gebeurt via de achterdeur omdat ook hier de zichtbaarheid veel minder is dan aan de straatkant. Zo kunnen ze onverstoord te werk gaan en is de inbraak vaak succesvoller.

Waar woon je?

Woningen die dichter bij een oprit van een autostrade liggen, zijn interessanter voor de inbrekers. De inbrekers kunnen snel op de vlucht slaan en kunnen politie eenvoudiger afschudden.

Kleine details met een grote impact

Ook tuinhuizen zijn een interessant gegeven. Denk er maar eens over na: waar bewaar jij jouw nieuwe grasmaaier? Of de peperdure elektrische fiets? In het tuinhuis of in de garage? Vaak zijn deze niet voldoende of zelfs totaal niet beveiligd. Dit is een makkelijke prooi voor inbrekers.

Zorg er ook voor dat er nooit ramen of deuren open blijven staan. Zelfs wanneer je thuis bent, durven sommige inbrekers binnendringen. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwste trend in inbraak: homejacking. Dit is een inbraak waarbij de bewoners thuis zijn en de inbreker zonder enige moeite binnenwandelt.

Het plaatsen van dubbel glas en rolluiken kan bepaalde inbrekers ook  buiten houden. Zorg er ook voor dat de woning er bewoond uitziet, ook wanneer je niet thuis bent.

90% van de gevallen lukt het om een huis binnen te dringen

Als een inbreker binnen wil, geraakt hij in 90% van de gevallen effectief binnen. Een inbreker buitenshuis houden, is niet vanzelfsprekend. De vraag luidt dus niet meer “geraakt een inbreker binnen in mijn woning?”, maar “hoe zorg ik ervoor dat een inbreker zo weinig mogelijk kan stelen?”. Het antwoord voor die vraag is simpel: door een alarmsysteem.

inbreker-facts

Stijging in homejackings

Indien jouw huis niet als aantrekkelijk beschouwd wordt door inbrekers, blijft de kans groot dat er ooit wel eens ingebroken zal worden. Weet dat elke persoon ooit in zijn of haar leven slachtoffer van een inbraak wordt. Momenteel zijn gewone inbraken aan het dalen, maar stijgen de homejackings.

Bij een homejacking gebruiken de inbrekers dwang of geweld. De inbraak wordt gepleegd op een moment waarop jij thuis bent. Dit zorgt vaak voor ergere trauma’s. Als je aan mensen, die slachtoffer geweest zijn van een inbraak, vraagt wat het ergste is; materiële of emotionele schade. Dan is het absoluut emotionele, er blijft een gigantisch onveilig gevoel achter.

Overtuigd?

Als je een alarmsysteem hebt, kan je op dergelijk moment een stil alarm inschakelen met een code of door een druk op een panic knop. Dit geeft een signaal door naar de meldkamer en op basis hiervan wordt er een melding met allerhoogste prioriteit doorgestuurd naar de politie.

Hoe sneller er hulp voor de deur staat, hoe minder er gestolen kan worden. Op die manier beperk je materieel verlies. Ook bij een woningbrand, helpt het alarm met het redden van jouw leven.

Benieuwd naar enkele tips & tricks om inbrekers af te schrikken en je huis optimaal te beveiligen? Bekijk dan zeker ook eens onze checklist!

Ontdek onze handige checklist!